Toegankelijk Brussel?!

rolstoelMeedoen is een mensenrecht.

In Nederland is het Nationaal Programma gehandicapten onder andere door MEE Nederland  sportief begonnen. Ook gaat het kabinet het VN verdrag voor rechten van gehandicapten uitvoeren.

Meedoen is een mensenrecht

Toegankelijkheid van openbaar vervoer en andere openbare ruimten voor rolstoelen, rollators, scootmobielen, kinderwagens en wat dies meer zij is een eerste voorwaarde. Een blik over de grens leert dat Nederland het goed voor elkaar heeft. Toegankelijk is. Vlak over de grens in Brussel en in de Europese Unie is nog veel missiewerk te verrichten.

trap Tron

Brussel

Dit weekend waren wij met zijn vijven in Brussel. Schoounouders, mijn vrouw en zoontje. Wij hadden onze baby rollator – een buggy – meegenomen. Geen probleem dachten we. Brussel is vlakbij, is geen Parijs.

Met de trein ging goed. Met twee personen onze montok zoon in de trein tillen en klaar is kees.

Bij het uitstappen op Brussel Centraal begonnen de problemen. Geen lift en niet overal een roltrap. Gevolg: gezeul om boven te komen.  Een incident dachten we.

Europees Parlement

trap EPBij het Europees Parlement bleek de route van het Place de Luxembourg naar de hoofdingang een langzaam aflopende trap. Dank voor de aanwijzingen, maar wij waren iets te druk bezig met naar beneden stuiteren. trap EP 2

De weg omhoog ziet er zo uit: Een weg naar het licht geplaveid met goede bedoelingen. En hier gaat het nog om een kinderwagen. Mijn familie vroeg zich af hoe een kreupele minister of staatssecretaris met een rollator hier uberhaupt binnen kan komen. Hier is simpelweg niet over nagedacht.

Blijkbaar krijgen Europarlementariers, persmuskieten en lobbyisten door natuurlijke selectie toegang tot het parlement.

Tron / Hades

Na een hapje en drankje op het Place de Luxembourg op weg naar het Atomium. Probleem 1: dat ligt buiten de stad. Probleem 2: welke metro te nemen? Gelukkig is de metrohalte Tron/Troon dichtbij. In de ondertitel staat Europees Parlement. Zo zag de eerste ingang tot Hades vanuit de Europese wijk eruit: trap Tron

Nodeloos om te zeggen dat in een rolstoel stuiterend naar beneden geen optie is. Met een kinderwagen evenmin. Ook hier is niet over nagedacht.

En dan nog iets: bij het kopen van de kaartjes zijn er nog drie venijnige treden omlaag. Niet handig. Bovendien is de reisinformatie voor deze slechtziende schrijver niet toegankelijk

Bewijsstuk A

onleesbare informatie

 

 

 

 

Bewijsstuk B  onleesbaar metroplan brussel

De omroepberichten in de metro zijn ook niet toegankelijk. Maar goed, we kwamen op de plek van bestemming.

Heizel

Lift HeizelDat het wel goed kan bewijst het station Heizel. Een lift en een hellingbaan om op grondniveau te komen bij het Atomium. Het Atomium en het geluid van de Monster Jam in het Koning Boudewijnstadion maken de reis de moeite waard.

Helaas bleef het beeld hangen: Brussel. Niet toegankelijk voor zuigelingen, ouden van dagen en gehandicapten.Atomium

Meedenken

Meedenken met mensen met een beperking staat duidelijk nog in de kinderschoenen. Ik denk graag met u mee.

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha *