Matrix, IMDB blog: Voetnoten

Matrix

Tijdens het dagelijkse browsen op de smartphone, spelletje hier, twitterberichtje daar, facebooklike, foto, trof het me. Al deze media exposure is een zelfstandige verslaving. Spelletjes, tv, films, ook boeken, halen me uit het hier en nu – ik passeer nu de Transvaalstraat in Dordrecht – en geven een andere werkelijkheid. Alsof de werkelijkheid niet mooi genoeg is. Eerst de vraag wat de werkelijkheid is, daarna de vraag: Waarom doe ik dat?

Marx zei dat religie opium voor het volk is. Dat is zo, maar media en entertainment zijn dat op de eigen manier ook. Afleiding is denk ik de correcte term. Door te lezen of te concentreren op een scherm ‘ben’ je op een andere plek dan je lichamelijk bent. Natuurlijk niet helemaal: als je dat wel zou zijn, zou je permanent in een trance lopen. Maar oordopjes in, veel op de mobiel kijken, teveel facebooken, het kan de werkelijkheid worden in plaats van de dagelijkse omgeving waar je je bevindt. gladiator imdb

Is dat erg?

Ik denk het niet, maar al wachtend op de bus was een spelletje 2048 een zo goede afleiding dat ik vergat waar ik was. Dat vergeten waar je bent of het stoppen met nadenken of piekeren, of dingen uit de weg gaan, is misschien wel de functie die hier het beste bij past. Geef het volk brood en spelen zeiden de Romeinen al, en daar hadden ze gelijk in. Wat me brengt bij de Matrix.

matrix imdb

Een dystopische film, waarin mensen als batterijen worden gebruikt, maar daar niets van merken omdat ze in een virtuele wereld leven. Zoals Morpheus zegt:

The Matrix is everywhere. It is all around us. Even now, in this very room. You can see it when you look out your window or when you turn on your television. You can feel it when you go to work… when you go to church… when you pay your taxes. It is the world that has been pulled over your eyes to blind you from the truth. 

De film In Time, die ik gisteren zag, heeft een ander
uitgangspunt. Iedereen stopt met ouder worden als ze 25 worden. Tijd is geld in deze samenleving, letterlijk. Iedereen heeft een jaar aan tijd als ze stoppen met verouderen. De rijken leven bijna eeuwig, de armen sterven als ratten en leven van dag tot dag, van minuut tot minuut. MV5BMjA3NzI1ODc1MV5BMl5BanBnXkFtZTcwMzI5NjQwNg@@._V1_SY317_CR6,0,214,317_AL_

Om met een van de karakters te spreken: For a few to be immortal, many must die.

De boodschap: gebruik je tijd goed, don’t waste it kwam ook binnen.

Zonder de filosofische kant op te gaan, is dit wel een interessant vraagstuk. Maar terug naar de beide voeten op de grond. Meer bewust zijn van de omgeving, waarnemen en me minder af te sluiten is een idee. Mijmeringen, out.

Het kijken naar de omgeving levert soms mooie plaatjes op, zoals deze foto op Rotterdam Blaak.

10264843_715254075162427_6643022226294440117_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha *