Elections in Indonesia

Jokowi vs Prabowo

De Jakarta Globe uit Indonesië bericht dat de partij van huidige president Yudhoyono zich schaart achter de kandidatuur van Prabowo Subianto. Dit in tegenstelling tot de eerder toegezegde neutraliteit jegens beide kandidaten. 

Prabowo
Prabowo wordt in verband gebracht met mensenrechtenschendingen, vooral in 1998, zo bericht Reuters. De beschuldigingen werden geuit door de laatste legerleider onder Soeharto, Wiranto. Wiranto was overigens met Prabowo en de huidige president Yudhoyono onder Soeharto verantwoordelijk voor kidnappings en verdwijningen.

Stemmen met de middelvinger
Kiezers nemen Joko Widodo, Jokowi, kwalijk dat hij zich omringt met personen met een dubieus verleden, zoals Wiranto. Men stemt dan ook met de middelvinger. Zie Youtube. Men vergelijkt het met de presidentsverkiezingen in 2002 in Frankrijk, toen socialisten in de tweede ronde zich gedwongen zagen op Chriac te stemmen om Jean Marie Le Pen maar geen stem te geven. De aanvankelijke riante voorsprong van Jokowi in de peilingen is aan het slinken.

Investeringen
Buitenlandse investeerders zoals Foxconn kijken met grote interesse naar de verkiezingen op 9 juli a.s. Winst van Prabowo kan wel eens gevolgen hebben voor investeringen in Indonesie.  Een harde campagne.

Persoonlijk zou ik overigens Jokowi stemmen, als ik stemrecht had in indonesië, maar dat terzijde.

Zie mijn eerdere artikel over de verkiezingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha *