Bravo bus Eindhoven

Elektrische bus in Eindhoven – een proefrit

Uit nieuwsgierigheid toog ik vandaag naar Eindhoven om de nieuwe elektrische bus te bekijken en een ritje te maken. Elektrificatie is niks nieuws. De spoorwegen begonnen er meer dan 100 jaar geleden mee.

Tesla

Momenteel is Tesla volop in het nieuws met een nieuwe elektrische truck en een nieuwe roadster. Verder struikel je over de Model-S en in mindere mate de Model-X op straat. Dat elektrificatie de toekomst is moet zelfs een petrolhead als Chris Harris schoorvoetend toegeven. Zie zijn review van een P100D:

 

Trams en treinen zijn natuurlijk bekend.

Elektrische bus

In Eindhoven rijden sinds een tijdje elektrische bussen van VDL. Gecombineerd met vrije busbanen kan met een hoge frequentie gereden worden. Om te testen nam ik lijn 400 naar Eindhoven Airport. Samen met veel reizigers, dat spreekt. Een emissievrije dag was het zo meldde ik al op Twitter:

De bussen zijn geleed en voorzien van een usb aansluiting om mobiele apparaten op te laden.  Dat had ik nog niet eerder gezien in een stadsbus. De stoelen zien er goed uit maar blijken hard te zijn.

stoelen bravoDe bussen hebben een bel, bijna als een tram om te waarschuwen als ze vanuit stilstand wegrijden bij het bussstation. De elektrische bus is namelijk letterlijk fluisterstil.

De bussen rijden op groene stroom, zo staat trots op de achterkant. Deze elektrische bus rijdt op groene stroom

Rijden met een elektrische bus

Na een tijdje de slagregens en natte sneeuw getrotseerd te hebben neem ik bus 400 naar Eindhoven Airport. De bus heeft een lage vloer die helemaal doorloopt naar de achterkant. Het aantal stoelen valt wat tegen doordat ze op de apparatuur en accu’s zijn geplaatst. De bel klinkt en we zetten ons in beweging. Zonder geluid te maken. Tevoren had ik verwacht dat de elektrische bus traag zou zijn. Een vooroordeel dat misschien door de SRV wagen komt. Traag is de bus zeker niet. Het snelheidsgevoel is wel anders doordat je als je voorin zit bijna geen geluid hoort. Ook het geluid van de banden is goed weggefilterd. Wat me positief verrast is het comfort. De bussen van connexxion en arriva hier in de regio hebben de neiging te ‘crashen’ als ze over kleine oneffenheden als betonplaten rijden. Misschien is het HOV netwerk in Eindhoven wat beter geplaveid dan de Zuidtangent bij Schiphol. De Bravo elektrische bus van Hermes geeft geen krimp als grote plassen doorwaad moeten worden. Lijn 400 gaat zonder te stoppen van Station naar Airport. Bravo elektrische bus Eindhoven Airport

De terugweg nam ik lijn 401 die wel stopt bij de bushaltes aan de busbaan. De frequentie is heel hoog: elke paar minuten een bus. De regen was inmiddels overgegaan in natte sneeuw. De bussen accelereren en remmen heel gelijkmatig af. Wat je hoort is de verwarming en een laag zoemen als je achterin zit. De rijeigenschappen zijn zo positief dat ik niet kan wachten op emissievrij vervoer in mijn eigen regio.

Dat elektrisch rijden met de bus in opkomst is mag blijken uit dit overzichtje van OV-Pro. En na mijn ervaringen van vandaag kan de toekomst niet snel – en stil – genoeg komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha *